06 juni 2024

Boekenhit Nieuwe Buren van Saskia Noort komt naar het theater

Boekenhit Nieuwe Buren van Saskia Noort komt naar het theater

Jan Kooijman en Saskia Noort

Delft, 6-6-2024. Vandaag kondigt producent Jan Kooijman in samenwerking met Senf Producties aan dat de populaire literaire thriller Nieuwe Buren van Saskia Noort naar de theaters wordt gebracht in een theaterstuk. De cast bestaat uit Jan Kooijman, Nyncke Beekhuyzen, Edwin Jonker en Shanna Slaap. De regie is handen van Aus Greidanus jr. Het script wordt geschreven door Bart van den Donker. Nieuwe Buren is van januari 2025 tot en met mei 2025 te zien in het theater. De première vindt plaats op donderdag 30 januari in het DeLaMar in Amsterdam. De kaartverkoop is gestart.  

Nieuwe Buren is in Nederland een van de populairste boeken van Saskia Noort en werd succesvol verfilmd tot een televisieserie voor RTL en Videoland. Nu volgt - eindelijk - een theaterversie. Bij de ontwikkeling van de voorstelling is Saskia Noort ook betrokken.

Aus Greidanus jr.: "Nieuwe Buren van Saskia Noort is bij uitstek geschikt voor het theater. Vier complexe karakters worstelen met demonen uit het verleden, met zichzelf en met elkaar. Drank, drugs, verdriet en verlangen doen hun grenzen steeds meer vervagen met fatale gevolgen. En dit met vier geweldige acteurs. Ik verheug me er enorm op!"

Het theaterstuk Nieuwe Buren is de eerste van een reeks van drie voorstellingen die Jan Kooijman samen met Senf Producties de komende jaren gaat ontwikkelen, waarin relationele problemen samen met thrillerelementen de hoofdrol spelen.

Jan Kooijman: "Ik kijk enorm uit naar de samenwerking met Senf en ik vind het te gek dat we aftrappen met een toneelbewerking van Saskia Noorts beroemde boek Nieuwe Buren. De afgelopen twee jaar hervond ik het plezier om in het theater te staan. Om de komende jaren het spelen te mogen combineren met het mede vormgeven van voorstellingen voelt als een spannende maar ook mooie stap.”

Naast Jan Kooijman worden de rollen vertolkt door Edwin Jonker, Shanna Slaap en Nyncke Beekhuyzen. De regie is handen van Aus Greidanus jr. en het script wordt geschreven door Bart van den Donker.

VLNR: Aus Greidanus jr., Jan Kooijman, Saskia Noort, Bart van den Donker

In Nieuwe Buren betrekken Eva en Peter na een zware periode zonder veel enthousiasme hun pas opgeleverde villa in een nieuwbouwwijk. Tijdens een buurtborrel leren ze hun nieuwe buren kennen: het vrijgevochten stel Steef en Rebecca. Er ontstaan intriges, liefdesaffaires en de spanningen tussen de personages lopen hoog op. Geheimen worden onthuld en de levens van de personages raken steeds meer verstrengeld. Totdat ze erachter komen dat er geen weg terug meer is...

Credits

Producent: Cageman B.V. i.s.m. Senf Producties B.V.
Cast: Jan Kooijman, Edwin Jonker, Shanna Slaap en Nyncke Beekhuyzen
Script: Bart van den Donker
Regie: Aus Greidanus jr.
Tourneeplanning: AT Next