17 november 2023

Stefan de Walle en Eva Van der Gucht spelen samen in HERMAN, een tragikomedie over een laatbloeier.

Stefan de Walle en Eva Van der Gucht spelen samen in HERMAN. Een tragikomedie over een laatbloeier: ontroerend en hilarisch tegelijk.

Wat doe je als je partner na 26 jaar huwelijk vertrekt naar een ander? Het overkomt Herman (Stefan de Walle). En ondanks, of liever nog dankzij, alle tegenslag groeit hij uit tot een veel leuker mens dan hij tijdens zijn huwelijk was. Met vallen en opstaan leert hij zijn eigen leven te leven. Hij stort zich in avonturen en komt er tot zijn verbazing heelhuids uit.  


Het stuk vertelt het coming of age verhaal van een midden vijftiger, gebaseerd op het gelijknamige boek van Marc van Bree. Als getrouwde vader van twee volwassen kinderen leidt hij een rimpelloos leven totdat Annelies (Eva Van der Gucht), zijn nogal sturende vrouw, hem verlaat en hij zichzelf moet zien te redden. Wie is Herman zonder haar? En hoe struikelt hij door het leven als onwennige vader én als zoon van een moeder die langzaam de grip op de werkelijkheid verliest?
Herman is een volledig nieuw verhaal, gespeeld in een uitdagende, prikkelende vorm. De niet succesvolle man, de underdog, staat centraal. Een tragikomedie over menselijke verhoudingen die voor iedereen herkenbaar zijn.  

Het stuk wordt gespeeld door o.a. topacteurs Stefan de Walle en Eva Van der Gucht, die meerdere rollen neer zal zetten. Niet alleen speelt ze de vrouw van Herman, maar ook zijn dochter, minnares en therapeut. Zij worden bijgestaan door Abe Dijkman en Jurriaan Bruinier.

"Wat ik zo bijzonder vind aan het personage Herman is dat zijn rustig saaie bestaan plotseling op zijn kop staat als zijn vrouw hem  -voor hem onverwachts- na 26 jaar verlaat. Hij stuitert via ongeloof, wrok, verdriet, praatsessies, vreetbuien, mislukte sport pogingen, nieuwe ontmoetingen en de daarbijbehorende misverstanden zijn nieuwe leven in. Om er uiteindelijk achter te komen dat hij er een stuk leuker van wordt. Dat maakt het een wervelde tragikomedie die naar mijn idee borg staat voor een heerlijke theateravond!"

- Stefan de Walle

  

Stefan de Walle is bij het grote publiek bekend door de rol van zoon Kees in Flodder, speelfilm De Marathon en sinds 2011 draagt hij de rol van de landelijke Sinterklaas, als opvolger van Bram van der Vlugt. In 2022 was hij te zien in de Omroep Max serie Tweede Hans.  
Na een jarenlange samenwerking met het Ro Theater en Het Nationale Toneel, is Stefan de Walle nu een samenwerking voor drie seizoenen aangegaan met Senf Producties. ‘Herman’ is de eerste productie samen.

"Als ik bij “de vloer op” samen met Stefan mocht improviseren was ik altijd als een kind zo blij. Je kan je voorstellen hoeveel zin ik heb om samen te repeteren en met deze voorstelling door het land te touren"

- Eva Van der Gucht

Eva Van der Gucht is al vijf seizoenen te zien in de serie Oogappels van BNNVARA. Was lange tijd te zien in S1ingle en speelde in diverse theatervoorstellingen waaronder ’t Schaep met de Vijf Pooten. Eerder zat zij ook in Wie is de Mol?! en De Vloer Op, waarin zij samen met Stefan regelmatig speelde. De regisseur van De Vloer Op, Peter de Baan, is ook de regisseur van Herman.

Schrijver van het boek, Marc van Bree (1967), studeerde een blauwe maandag geschiedenis en was, na zijn vervangende dienstplicht en verschillende betrekkingen, twintig jaar castingdirector. Herman is zijn romandebuut.

De eerste try-out is op zaterdag 27 januari 2024 in Theater Castellum, Alphen aan den Rijn. De première is op maandag 12 februari 2024 in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. De volledige speellijst is te zien op: www.ntk.nl

Patricia van Lieshout
Marketing & publiciteit