06 december 2023

The United Ukrainian Ballet presenteert tijdens de wintermaanden indrukwekkend nieuw balletgala ‘Ukraine 4 Ever’

“Een show waarin hoop, verzet en schoonheid samenkomen.”

Anderhalf jaar na het uitbreken van de oorlog raast het geweld nog steeds door in Oekraïne. Dat uit een vreselijke situatie iets moois kan ontstaan, bewijst het United Ukrainian Ballet. Het gerenommeerde gezelschap van zestig gevluchte dansers, mede opgericht door Igone de Jongh danst vanaf 14 december de indrukwekkende nieuwe balletvoorstelling ‘Ukraine 4 Ever’. 

Artistiek leider Igone de Jongh vertelt met trots: “De nieuwe voorstelling Ukraine 4 Ever laat zien hoe de dansers intense pijn en verdriet van het vluchten uit hun vaderland omzetten in iets moois en indrukwekkends. Door hun liefde voor dans te delen met het publiek, geven ze niet toe aan de negatieve spiraal van verdriet. Het is een avondvullende show geworden waarin hoop, verzet en schoonheid samenkomen.”

Speciaal voor de wintermaanden hebben Igone de Jongh en Rinus Sprong samen met het gezelschap een feestelijk balletgala samengesteld die de schoonheid, kracht en verzet van de Oekraïense dansers laten zien. Zo tonen ze delen uit het traditionele ballet ‘Paquita’ en de beroemde pas de deux uit ‘Don Quichote’. Ook danst het gezelschap een speels hedendaags duet van de jonge Oekraïense choreograaf Vladislav Detiuchenko, naast een nieuwe creatie ‘Heroyam Slava’ (Glorie aan de Helden) van de Nederlandse choreograaf Thom Stuart. Het publiek krijgt ook een primeur te zien: een deel van het Oekraïense ballet ‘Forrest Song’. Tot slot mag de beroemdste dans uit Oekraïne, de feestelijke en virtuoze ‘Hopak’, niet ontbreken.

The United Ukrainian Ballet bestaat uit zestig dansers die sinds het uitbreken van de oorlog hun toevlucht hebben gezocht in Den Haag. Het afgelopen jaar heeft het gezelschap met groot succes op alle grote danspodia van de wereld gedanst. Van Amsterdam tot Sydney, van Londen tot Washington en Los Angeles. In Engeland zijn zij genomineerd voor het beste balletgezelschap. 

Achtergrond informatie over het United Ukrainian Ballet
Op 24 februari 2022 begon de aanval van Rusland op Oekraïne. De twee balletdansers Stanislav Olshanskyi en Alexis Tuttunique, op dat moment op tournee met de Nederlandse prima ballerina Igone de Jongh, werden door de oorlog overvallen en zochten met de hulp van Igone de Jongh, Matthijs Bongertman (Senf) hun toevlucht in dansstad Den Haag. Zij riepen andere dansprofessionals uit Oekraïne op hen te vergezellen. Inmiddels hebben ruim zestig professionals van verschillende gezelschappen elkaar gevonden. Gezamenlijk vormden zij een nieuw gezelschap: The United Ukrainian Ballet. Samen met producent Matthijs Bongertman zorgde Igone de Jongh ervoor dat The United Ukrainian Ballet Foundation, gesteund door vele Nederlandse partners en fondsen, werd opgericht. Om te kunnen blijven dansen en om de Oekraïense cultuur levend te houden, zolang de oorlog voortduurt.


Bijlagen en downloads

UUBC - Ukraine 4 Ever - Promobeeld.jpg
Download bestand